מידע וכרטיסים לסיור באצטדיון וומבלי ניתן למצוא באתר הרשמי של האצטדיון ובגולדן טורס.
וומבלי משמש כבר שנים כבית של הכדורגל האנגלי, אבל במקור נבנה האצטדיון במטרה לארח את תערוכת האימפריה הבריטית, בה כל קולוניה הציגה את התרבות והארכיטקטורה שלה, ומכאן שמו הראשון – Empire Stadium.
וומבלי משמש כאצטדיון הלאומי של אנגליה מאז 1923. כיום הוא מארח בין היתר את משחקי מגן הקהילה, גמר פלייאוף וגביע הליגה, משחקי נבחרת ואת חצאי הגמר והגמר של הגביע האנגלי (נשים וגברים). בשאר ימות השנה מתקיימים באצטדיון הופעות מוזיקה, משחקי ראגבי ו- NFL.
מ- 2017 ועד 2019 שימש וומבלי גם כבית זמני של טוטנהאם בזמן שנבנה האצטדיון החדש של המועדון.
למה בכלל צריך אצטדיון לאומי?
הרי לא לכל מדינה יש אחד כזה. בארצות הברית ובספרד הנבחרת מדלגת בין מספר אצטדיונים שונים. בישראל אצטדיון רמת גן נשא בתפקיד במשך כמה עשורים אך כיום הנבחרת נודדת בין חיפה לירושלים.
הסיבה היא שבדרך כלל יש צורך באצטדיון גדול יותר מאלו של הקבוצות. בנוסף, לאנגלים היה חשוב שגמר הגביע היוקרתי יתקיים באצטדיון נייטרלי שאינו שייך לאחד המועדונים. גמר הגביע האנגלי הראשון בין ה- Wanderers וה- Royal Engineers התקיים ב- 1872 ב- Oval, אצטדיון קריקט בלונדון, שגם אירח מפגשים בין נבחרות אנגליה וסקוטלנד. עד 1923 נערך הגמר במספר אצטדיונים שונים ברחבי לונדון ואנגליה.
גמר הסוס הלבן
גמר הגביע ב- 1923 בין ווסטהאם לבולטון היה המשחק הראשון שנערך באצטדיון. ביום המשחק חנכו בקרבת האצטדיון את Exhibition Station, תחנה שכל ייעודה היה להביא צופים למשחק ובהמשך לתערוכה.
בתקשורת כינו את הגמר אירוע הספורט הגדול של המאה.
ההתרגשות, והנוחות היחסית בהגעה, הביאו למספר בלתי נתפס של 300,000 אוהדים אשר קיוו להיכנס לאצטדיון עם תפוסה של 125,000 איש בלבד. בסופו של דבר, לגמר נכנסו יותר מ- 200,000 איש, כולל המלך ג'ורג החמישי שהגיע להעניק את הגביע.
המשטרה לא נערכה כראוי לעומס ביציעים והמשחק נפתח ב- 45 דקות איחור.
מאז נודע המשחק כ- 'גמר הסוס הלבן' על שם בילי סוס המשטרה, שמנע מהאוהדים לפרוץ למגרש ועל ידי כך איפשר את קיום הגמר.
כהוקרה על פעולתו נקרא גשר באזור האצטדיון על שם הסוס.
אפשר לראות את הסוס בילי בפעולה ועוד תמונות משנים שונות של האצטדיון כאן.
כלבים ואופנועים
למעט גמרי הגביע בשנות העשרים, האצטדיון נותר ללא שימוש ונשקלו אופציות של סגירתו והריסתו. יזם צעיר בשם ארתור אלוין, שעבד בזמן התערוכה ב- 1924 כמוכר סיגריות, זיהה הזדמנות עסקית ששינתה את עתיד האצטדיון. הוא החל לארגן מרוצי כלבים והקים גם קבוצת אופנוענים בשם לונדון ליונס שהתחרתה בוומבלי.
המירוצים משכו קהל רב שהכניס הרבה כסף, מה שאפשר לארתור להחזיר את השקעתו, להמשיך להחזיק באצטדיון ולגניזת תוכניות ההריסה.
מאז ועד לתחילת שנות האלפיים התקבע מעמדו של וומבלי כאצטדיון הלאומי.
אליפות העולם בוומבלי
כמה עשרות שנים מאוחר יותר התרחש על הדשא בוומבלי, שכונה 'המשטח הקדוש' (Hallowed turf), אירוע השיא של הכדורגל האנגלי – זכייה באליפות העולם של 1966, אחרי ניצחון 4-2 על גרמניה בגמר.
כדי להנציח את המאורע הייחודי הוקם בסמוך לאצטדיון פסל ברונזה של הקפטן בובי מור.
עוד אזכור למונדיאל המיתולוגי ניתן למצוא בכתובת של ההתאחדות לכדורגל, שמשרדיה נמצאים באצטדיון, ת.ד. 1966.
אירועי ספורט חשובים באצטדיון וומבלי
בוומבלי נערכים כל שנה משחקים חשובים ושלל אירועים אבל האירועים הספורטיביים החשובים במיוחד היו – גמר יורו 1996 ושתי אולימפיאדות, ב- 1948 וב- 2012.
יורו 2020 יערך בכמה ערים באירופה, באצטדיון וומבלי יערכו 3 משחקים מבית 4 ב 14,19 ו 23 ביוני 2020 שמינית הגמר ב 27 ביוני 2020, שני חצאי הגמר ב 7 וב 8 ביולי 2020 וגמר יורו 2020 ב 12 ביולי 2020.
הנקודה הישראלית של אצטדיון וומבלי
המשחק האחרון של נבחרת אנגליה בוומבלי הישן התקיים באוקטובר 2000 והנבחרת הפסידה לגרמניה, כמה סמלי. כחלק מהשיפוץ ב- 2003, מגדלי התאומים המפורסמים הורדו והנבחרת נדדה ברחבי אנגליה – מנצ'סטר, בירמינגהאם, ניוקאסל, ליברפול ואפילו איפסוויץ' זכו לארח את הנבחרת.
וומבלי המחודש נפתח לאחר 4 שנים (2007) ללא מסלול הריצה, עם קשת ענקית ו- 90,000 מקומות ישיבה, מה שהופך אותו לאצטדיון הכי גדול בממלכה והשני בגודלו באירופה.
בערב קריר ב- 8 לספטמבר 2007, 85,372 איש חזו באירוע היסטורי. אחרי תיקו עם ברזיל והפסד לגרמניה, הגיע הניצחון הראשון בהיסטוריה של הנבחרת האנגלית באצטדיון וומבלי המחודש, 3-0 קליל נגד ישראל.
הופעות ענק בוומבלי
אצטדיון וומבלי מארח הופעות מוזיקה של האמנים הגדולים בעולם, אחת ההופעות שמאד מזוהה עם האצטדיון התקיימה ב-1985 נקראה Live Aid וגייסה כספים לתרומה לאפריקה, הופיעו בה האמנים הגדולים של אותה תקופה וזכורה במיוחד ההופעה של להקת Queen, עוד על הופעות בלונדון והופעות עתידיות בוומבלי ניתן למצוא בעמוד הופעות מוזיקה בלונדון.
טיפים לביקור באצטדיון וומבלי
- דרכי הגעה – האצטדיון נמצא בצפון-מערב לונדון וניתן להגיע אליו דרך שלוש תחנות רכבת, Wembley ,Stadium Wembley Park & Wembley Central ומספר קווי אוטובוס. מומלץ לבדוק מראש מה הדרך המהירה ולשמור חצי שעה לפקק האנושי בסיום המשחק, אם תצאו לאחר שריקת הסיום. ניתן למצוא דרכי הגעה ע״י Google maps או אפליקציית Citymapper.
- פאבים – בימים של משחק בדרך כלל מחלקים את הפאבים בסביבת האצטדיון בין מחנות האוהדים. המבחר לא מדהים אבל אני מחבב את ה- Green Man.
- שירותים – במתחם האצטדיון יש 2,618 תאי שירותים, יותר מכל אצטדיון אחר בעולם, כך דיווח ה-BBC בפתיחתו.
- סיור באצטדיון – סיור בתוך האיצטדיון הוא חוויה מומלצת.
מידע וכרטיסים על הסיור ניתן למצוא באתר הרשמי של האצטדיון ובגולדן טורס.
הנחות לילדים סטודנטים ומבוגרים מעל גיל 60.
תוכלו להיכנס בחינם אם יש לכם את כרטיס הלונדון פס.
מידע על הסיורים בוומבלי באצטדיונים נוספים בלונדון ניתן למצוא בעמוד כדורגל בלונדון. - לינה – אם אתם באים למשחק או הופעה זאת בהחלט יכולה להיות אופציה טובה לגור ליד האצטדיון כי גם תחסכו לכם את הבלאגן התחבורתי לפני ואחרי המשחק וגם המלונות ליד המגרש הם ברמה טובה ובמחירים נוחים יותר מאשר מלונות דומים במרכז העיר.
ניתן למצוא רשימת מלונות בוומבלי בעמוד המיוחד לאזור בבוקינג.
מלון מומלץ הוא Novotel London Wembley, מלון איכותי שנמצא קרוב מאוד לתחנת רכבת למרכז העיר, ליד אצטדיון וומבלי וגם קרוב למרכז הקניות, Wembley outlet, עם הרבה חנויות ומסעדות.
אם אתם באים ללונדון לשהות ארוכה ומעדיפים מלון במרכז העיר מומלץ לבדוק את האופציות במרכז העיר במדריך למלונות בלונדון. - כרטיסים למשחקי כדורגל – כרטיסים למשחקים חשובים (וגם פחות חשובים) הם לא דבר קל להשגה ולפעמים יש צורך להיעזר בקניה כרטיסים מיד שניה, אנחנו ממליצים לעשות השוואת מחירים באתר השוואת מחירים. שם גם תוכלו לראות לוח הזמנים למשחקים הקרובים.
הכותב הוא נועם גור, בוגר תואר שני בסוציולוגיה של הספורט מאוניברסיטת Loughborough, עובד ב- Football Foundation, כותב על כדורגל (https://www.facebook.com/groups/997558996962166/) ומדריך סיורי כדורגל בלונדון.
לפרטים נוספים – [email protected]
הכתבה מעוד מענינת אני מקווה שהיו עוד כתבות בסגנון הזה
תודה רבה על המאמץ וההשקע שאתה עושה למען הישראלים שבאים ללונדון אתה מעביר הרבה אינפורמציה טובה ומעילה
היי אייל, תודה רבה :)