כותב המאמר הוא גיא שפר, מדריך טיולים בקיימבריג׳ בעברית, להרשמה לסיורים המודרכים בני שלוש שעות כתבו לנו לעוד פרטים.
סיורים בתוך לונדון ועוד סיורים מחוץ ללונדון ניתן למצוא בעמוד סיורים בעברית.
מידע כללי על קיימברידג'
קיימברידג' היא עיר שנמצאת כ65 מייל צפונית ללונדון. יש בה 125,000 תושבים, חמישית מתוכם סטודנטים שמשתייכים לאוניברסיטה הנושאת את שם העיר ובזכותה עיקר תהילתה.
האוניברסיטה קיימת למעלה מ800 שנה ובמהלך תקופה זו למדו בה, לימדו בה וגילו בה תגליות פורצות דרך, מדענים בעלי שם כגון אייזק ניוטון, צ'רלס דרווין ואחרים וכן שחקני קולנוע מפורסמים, ראשי ממשלה, בני מלוכה ואפילו להקות רוק. בסך הכל אנשי האוניברסיטה זכו עד היום בתשעים פרסי נובל.
קיימברידג' היא אחת הערים המתוירות ביותר בבריטניה עם למעלה מחמישה מליון תיירים בשנה ורובם לא מגיעים בשל ההשגים המדעיים אלא בגלל יופיה של העיר והשילוב של גנים, מבני אוניברסיטה עתיקים, מרכז עיר עתיק ושוקק חיים, נהר שעליו משייטות באיטיות סירות עץ שמהן יכולים התיירים להשקיף על נקודות החן הארכיטקטוניות של העיר והשוק שבמרכזה.
רכיב תיירותי מרכזי של העיר הינם הקולג'ים, ארגונים חצי עצמאים שבהם מבלים הסטודנטים חלק ניכר מזמנם ובהם הם מקיימים את חלק מהפעילויות הלימודיות שלהם. חלק גדול מהמבנים והגנים המרהיבים ביותר בעיר שייכים לקולג'ים.
איך להגיע לקיימברידג׳ מלונדון
קיימברידג' נמצאת כ45 דקות נסיעה ברכבת מלונדון, כשרכבות ישירות (עם תחנה אחת או שתיים בדרך) יוצאות מתחנת קינגס קרוס כל חצי שעה, (בדרך כלל רבע שעה לאחר שעה עגולה ורבע שעה לפני שעה עגולה). אפשר להגיע גם מתחנת ליברפול סטריט אם כי הרכבת איטית יותר ומשך הנסיעה כשעה ועשרים.
הרכבת לקיימברידג׳ מלונדון יוצאת מתחנת Kings Cross, כרטיס הלוך ושוב (retun) יעלה פחות מ-2 כרטיסים נפרדים. לוחות זמנים וקניית כרטיסים ניתן למצוא באתר Omio.
מתחנת הרכבת בקיימברידג' אפשר לקחת אוטובוס או מונית למרכז העיר (כעשר דקות נסיעה במונית, חמש עשרה באוטובוס).
למי שמגיע במכונית מומלץ לחנות באחד מפארקי חנה וסע (Park and Ride) שמסביב לעיר. למי שמגיע מלונדון כדאי לחנות בPark and Side Trumpington הפוסט קוד שלו הוא: CB2 9FT. משם למרכז העיר כרבע שעה עד עשרים דקות באוטובוס.
מה לעשות בקיימברידג׳?
הסיור המוצע הוא בן 4-5 שעות בערך ואפשר לשלב בו הפסקות קצרות וגם הפסקה ארוכה יותר לצורך ארוחת צהריים נניח. אפשר לעשות סיור קצר יותר שיכלול רק את אזור השוק וטריניטי קולג'.
אזור השוק:
את הסיור בקיימברידג' כדאי לפתוח בשוק. זהו שוק גדול וצבעוני שעומד פחות או יותר באותו מקום למעלה מאלף שנה (כלומר די חדש במונחים מקומיים…).
בשוק יש שפע של דוכנים שמשלבים מכירת ירקות, פירות, מאפים, מתוקים ודוכני אוכל אחרים עם בגדים, תקליטים, פיצ'פקס כאלה ואחרים וגם מוצרי אמנות.
אחרי שהשבעתם את עיניכם וקיבתכם במטעמי השוק צאו ממנו דרך St Mary Passage בחלק הדרום מערבי שלו (כשאתם יוצאים מהשוק מצד ימין שלכם יהיו שתי תיבות דואר אדומות וכן הכנסייה (משמאלכם חנויות).
כשאתם יוצאים מהסמטא הזאת אתם מגיעים לKing’s Parade רחוב רחב למדי עמוס בתיירים, מסעדות ומקדמי מכירות של שיט הפאנטינג שינסו לשכנע אתכם לצאת לשיט פאנטינג (אל תתפתו, אם אתם רוצים שיט פאנטינג לכו לאחת משתי הנקודות המרכזיות מהם יוצאים הסיורים ותשלמו שם ישירות).
רחוב King’s Parade קרוי על שם קינגס קולג' והקאפלה (כנסייה) המפורסמת והמרשימה שלו שתזדקר במלוא הדרה מולכם.
בקפאלה הזאת מתקיים ערב חג המולד כל שנה קונצרט של מזמורי קריסמס שמועבר בשידור ישיר בטלויזיה וברדיו של הבי.בי.סי.
אחרי שתסתובבו קצת ברחוב King’s Parade שם אפשר לטעום פאדג' בחינם במספר 11 ואפשר להביט בשעון המוזר והמרשים שסטבין הוקינג חנך כאן בשנת 2008, אשר נמצא בפינת רחוב קינגס ובנט.
אם אתה רוצים להכינס לקינגס קולג' ולראות את הקאפלה מבפנים הכניסה היא מאחורי בניין הסנאט (ראו הנקודה הבאה). העלות היא 9 פאונד לאדם.
כנסיית Great St Mary
מבט בקיימברידג' מלמעלה (לחובבי טיפוס במדרגות) לאחר שמיציתם את אזור King’s Parade אפשר להתחיל לעשות דרכנו צפונה במעלה הרחוב לכיוון רחוב טריניטי.
קצת אחרי קינג' קולג' יתגלה לעיניכם בית הסנאט המרשים (מזכיר קצת את הבית הלבן), הבניין שבו יושבת הנהלת האוניברסיטה ושבו מתקיימים טקסי הסמכת הבוגרים.
אם תגיעו לשם באחד הימים שבו מתקיימת ההסמכה תוכלו להתקל בעשרות רבות של בוגרים נרגשים בגלימות בדרכם לטקס.
מצד ימין שלכם, כלומר מול בניין הסנאט, נמצאת כנסיית Great St Mary, שהיא הכנסייה הרשמית של האוניברסיטה.
אין בה משהו שמצדיק ביקור אלא אם כן אתם במצב רוח ספורטיבי ורוצים לטפס במדרגות הלולייניות אל גג המגדל שלה כדי להשקיף על העיר מלמעלה.
הטיפוס לא קליל אבל גם לא נורא ויש באמצע נקודות שבהן אפשר לנוח מבלי להפריע ליתר המעפילים או היורדים.
המגדל פתוח בימים שני עד שבת מעשר בבוקר עד ארבע וחצי אחה"צ ומרבע לאחת עד ארבע וחצי ביום ראשון.
טריניטי קולג'
רחוב טרינטי הוא רחוב עמוס בחנויות מותגים מעוצבות שביניהן כמה מסעדות וכן חנות הספרים Heffers המפורסמת ששווה הצצה.
התחנה הבאה המומלצת לעצירה היא הכניסה לטריניטי קולג' במעלה הרחוב.
טריניטי הוא הגדול והעשיר שבין 31 הקולג'ים שתלמידיהם מרכיבים ביחד את האוניברסיטה.
הוא מתהדר בבוגרים מפורסמים כגון איזאק ניוטון, לודויג ויטגנשטיין וגם הנסיך צ'רלס.
בחזית הכנסיה לקולג' ניתן לראות פסל של מייסד הקולג' הנרי השמיני. קשה להבחין בכך אבל החרב שהדמות המפוסלת החזיקה בידה במקור הוחלפה לימים ברגל עץ של כיסא על ידי כמה סטודנטים שהחליטו שזו מתיחה מוצלחת והקולג' הפגין רוח ספורטיבית והשאיר אותה שם לתמיד.
העץ שנטוע משמאל לכניסה הוא עץ שמקורו בזרעי עץ התפוחים שבביתו של איזאק ניוטון בלינקולנשייר (העץ שעל פי האגדה שימש השראה להתעניינותו של ניוטון בכוח המשיכה).
אם הקולג' פתוח, כדאי להכנס פנימה ולהתרשם מה-great court, החצר מוקפת הבניינים הגדולה ביותר באירופה. אחת לכמה זמן נערכת במקום תחרות ריצה מפורסמת שבמסגרתה הסטודנטים מנסים להקיף את החצר במשך 43 השניות שבמהלכן השעון מצלצל את השעה 12 (התחרות הונצחה בסרט מרכבות האש, אם כי לא צולמה בקיימברידג׳ אלא באוקספורד).
בין השעות 12 ל2 בצהריים או ביום שבת בין עשר אפשר לבקר גם בספריית הקולג' Wren Library על שם כריסטופר רן, האדריכל המפורסם של קתדרלת סנט פול שבנה אותה.
במקום אפשר לראות גם כתבי יד מקוריים של איזאק ניוטון, של פו הדב ושל ספרים חשובים אחרים.
סיינט ג'ונס
אם אתם מבקרים בקיימברידג' בשבת או ראשון, אז כשיוצאים מטריניטי ממש מול הכניסה יש שוק קטן וחמוד של מוצרי אומנות.
השם המקורי של האזור הזה הוא הJewry משום שכאן גרו היהודים שהגיעו לאנגליה בתחילת האלף הקודם לפני שגורשו מכאן (כמו מכל אנגליה) בסוף המאה ה13.
בהמשך הרחוב אפשר להכנס לסנט ג'ונס קולג' (9 פאונד למבוגר), אף הוא אחד הקולג'ים הגדולים ביותר שכולל 11 חצרות פנימיות וכן משטח דשא עצום שמשתרע לאורך הנהר ומושך אליו אווזים, ברווזים ובימי שמש גם לא מעט סטודנטים.
הגשר שמחבר את שני חלקי הקולג' מעל הנהר הוא 'גשר האנחות' הידוע.
גשר האנחות מהווה את אחת הנקודות הפוטוגניות המפורסמות ביותר של העיר וגם אתם מוזמנים להצטלם שם.
כדאי לבקר גם בכנסייה של הקולג' שהיא אחת הכנסייות היפות בעיר. היא הוקמה באמצע המאה התשע עשרה אבל חלק מהויטראג'ים שלה והתמונות שבה הם מהמאה השש עשרה או השבע עשרה ונלקחו מהכניסה הישנה יותר שנהרסה לקראת בניית הכנסיה החדשה.
בסוף הסיור בסנט ג'ונס אפשר לעשות אחד משלושה דברים:
– חזרה למרכז קיימברידג׳
- לחזור בדרך שבה באתם לכיוון מרכז העיר ולחפש מסעדה או אולי איזה בית תה אנגלי מסורתי לשבת בהם (Harriet coffee tea house ברחוב גרין 16-17 יכולה להיות בחירה מצוינת).
– טיול בחלק הירוק של קיימברידג׳
- לחלופין, אפשר לצאת מהשער האחורי של סיינט ג'ונס (יש כפתור ירוק כמטר לפני השער שצריך ללחוץ עליו כדי שניתן יהיה לפתוח את השער) ואז ללכת דרך הBacks, החלק האחורי של הקולג'ים והחלק הירוק יותר של מרכז העיר עם שבילים שעוברים בין מדשאות רחבות ועצים עבי גזע. שם תוכלו לצעוד לאורך לאורך רחוב Queens ולחזור לכיוון מרכז העיר דרך רחוב Silver Street שמתחבר עם החלק הדרומי של King’s Parade.
בדרך, אם לא מיציתם עדיין את הקולג'ים אפשר להכנס לקוינס קולג' היפהפה, הקולג' היפה ביותר בעיר, למרות היותו קטן וקומקפטי בהרבה מטריניטי וסנט ג'ונס. הכניסה בקיץ או בימי שישי מ-Queens lane, ובחורף למעט ימי שישי דרך הPorters lodge ליד הגשר בסילבר סטריט (דלת זכוכית גדולה שתיפתח כשתתקרבו) ואפשר לקבל ברושור עם הסברים על מה שתראו שם.
אם אתם מגיעים בתקופת הקיץ, אז שווה להכנס גם לקלייר קולג' (כשאתם יוצאים מסט גו'נס שמאלה, זה נמצא כמאתיים שלוש מאות מטר במורד הרחוב באותו צד של הכביש, כחמישים מטר אחרי הרמזור הראשון).
הגנים של קלייר הם ללא ספק הגנים היפים הפסטורליים והמושקעים בעיר ( הגנים פתוחים בתקופת האביב והקיץ בלבד).
ואל תשכחו להצטלם על רקע הקפלה של קינג' קולג' מעט לאחר קלייר קולג' ולפני סילבר סטריט) שאותה פגשנו בתחילת הסיור אבל הפעם מהצד השני שלה, המרשים אף יותר.
– הכנסיה העגולה ורחוב המסעדות
- אם לא הלכתם לאזור הbacks אפשרות שלישית היא לצאת מהשער הקדמי של סיינט ג'ונס אבל במקום לחזור לכיוון העיר ללכת לכיוון השני (כלומר כשאתם יוצאים מההכניסה לקולג' לפנות שמאלה ומייד שוב שמאלה ל-Bridge street). עוד לפני שפונים שמאלה לbridge street אפשר לעצור מייד בקצה הרחוב ולהשקיף על הכנסייה העגולה, אחד המבנים העתיקים בעיר שנבנה על פי המודל של כנסיית הקבר בירושלים.
החלל בפנים קטן למדי ולא מאוד מרשים כך שאפשר להסתפק במבט מן החוץ.
משם אפשר להמשיך לאורך Bridge Street עטור המסעדות עד הנהר. האזור הזה הוא אחד האזורים שוקקי החיים ביותר בעיר ובחודשי הקיץ המוקדמים הוא מתמלא בסטודנטים ותיירים. זוהי אחת משתי הנקודות העיקריות שמהן יוצא שיט הפאנטינג (ושוב, אם אתם מעוניינים בשיט לא להתפתות לכל מקדמי המכירות אלא לגשת ישר לדוכן של הסירות ולבקש פרטים שם).
אם אתם רעבים, מסעדת לה איגואנה שנמצאת על המים ליד הגשר היא מסעדה נחמדה מאוד עם אוכל טעים (כולל אפשרויות צמחוניות, טבעוניות ונטולות גלוטן) ואווירה תוססת וצעירה.
אם יהיה לכם מזל (או שהזמנתם מראש) תוכלו לשבת ליד אחד השולחנות שליד החלונות שנמצאים ממש על שפת המים.
לאחר הארוחה אם עוד לא התעייפתם אפשר להמשיך לאורך מזח העץ שלארך הנהר לכיוון פארק ג'יזוס גרין.
ככל שתתקדמו לאורך הנהר תבחינו יותר ויותר במשתמשיו הרבים ובהם סירות המגורים הצרות והציוריות, החותרים בסירות החתירה שמתכוננים לתחרויות החתירה המפורסמות בין הקולג'ים ומול אוניברסיטת אוקספורד ולא מעט ברבורים צחורי צוואר שמנסים להבהיר לכולם שהנהר בכלל שייך להם.
ביום יפה אין מקום מוצלח מזה בעיר (ויש מי שיטען בבריטניה כולה) לעשות פיקניק על הדשא.
רכבת לקיימברידג׳ מלונדון
הרכבת לקיימברידג׳ מלונדון יוצאת מתחנת Kings Cross, כרטיס הלוך ושוב (retun) יעלה פחות מ-2 כרטיסים נפרדים. לוחות זמנים וקניית כרטיסים ניתן למצוא Omio
איפה לישון בקיימברידג׳
מלונות זולים:
הטראבלודג' הכי חדש שגם ממוקם הכי טוב הוא זה שנמצא ב-newmarket road, מיקום טוב יחסית מבחינת הקירבה למרכז העיר (רבע שעה הליכה), פחות מבחינת הסביבה שלהם.
אם אתם עם אוטו ומחפשים מוטל זול אז יש גם את הפרימייר אין – Premier Inn Cambridge A14 J32.
מלונות טובים בקיימברידג׳ במיקום מעולה:
ורסיטי – The Varsity Hotel & Spa
הילטון – Hilton Cambridge City Centre
גונביל – The Gonville Hotel
פליקס – Hotel Felix
כותב המאמר הוא גיא שפר, מדריך טיולים בקיימבריג׳ בעברית.
אם אתם רוצים לשמוע סיפורים, הסברים, אנקדוטות ואגדות שקשורות לכל המקומות הללו ועוד מקומות מרתקים אחרים בעיר, בעברית, להרשמה לסיורים המודרכים בני שלוש שעות כתבו לנו לעוד פרטים.
טיולים מחוץ ללונדון
ישנם מבחר טיולים באנגלית של יום שיוצאים מלונדון וחוסכים לכם את הנהיגה בצד ימין כמו:
טיול למבצר וינדזור (Windsor Castle), העיר באת׳ (Bath) וסטונהנג' (Stonehenge) עם אוטובוס ועוד טיולים מעניינים עם אוטובוס של יום אחד מחוץ ללונדון תוכלו למצוא בגולדן טורס וב viator.
טיולים מחוץ ללונדון באנגלית עם רכבת ניתן למצוא בגולדן טורס וגם ב viator.
חברת rabbie's מציעה מבחר טיולים לכמה ימים עם מיניבוס ועד 16 משתתפים לאנגליה, ווילס, סקוטלנד ואירלנד. פירוט של הטיולים והמחירים שיוצאים מלונדון ניתן למצוא כאן.
סיורים בתוך לונדון ועוד ניתן למצוא בעמוד סיורים בעברית.
עוד על קיימברידג׳ עם אטרקציות קולינריות ומוזיאונים מיוחדים בכתבה קיימברדג׳ המקום שיפתיע אתכם.
היי,
האם שוק האמנים מתקיים רק בשבת וראשון?
מה זה אומר ששאר הדברים נסגרים מוקדם יותר בימי ראשון- איזו שעה בערך?
תודה רבה!
היי צביה,
אם הכוונה לשוק הזה אז הוא פתוח כל השבוע.
ביום ראשון חנויות גדולות נסגרות בסביבות 17:00
בברכה,
איתי
הי,
מנסה לתכנן יום טיול לקמברידג' מלונדון לביתי ולי. הימים הכי נוחים לנו מבחינת לוח הזמנים הם יום שבת או ראשון.
מה המשמעות של טיול בסופשבוע לקמברידג', האם יש אירועים שמתקיימים רק בסופי שבוע או לחילופין מוסדות שכדאי לבקר בהם אבל סגורים בשבת ו/או ימי א'?
היי ורד,
לא ידוע לנו על הרבה הבדל בין הימים בשבוע, ביום ראשון החנויות והשווקים יסגרו יותר מוקדם. מצד שני כרטיס הרכבת הלוך חזור ללונדון יהיו יותר זול בסוף השבוע.
בברכה,
איתי