בתקופת האבן גרו בבריטניה הלקטים-ציידים, בתקופה ההיא הייתה בריטניה מחוברת ליבשת אירופה עם גשר יבשתי עד שהופרדה ע״י התעלה לפני כ-10,000 שנה.
לפני כ-6000 שנה הגיעו האיכרים לבריטניה בדרום מזרח אירופה ובנו בתים ומניומנטים כמו סטונאייג׳ שככל הנראה היה מקום להתאספות לטקסים עונתיים.
לפני כ-4000 שנה תקופת הברונזה ואחריה תקופת הברזל אנשים יצרו כלים ובתים משוכללים יותר וגם מטבעות.
רובם היו חקלאיים, עובדי מלאכה או לוחמים ודברו Celtic (דומה לשפות שמדוברות היום בווילס, סקוטלנד ואירלנד).
55 לפני הספירה – יוליוס קיסר פלש לבריטניה ללא הצלחה.
43 אחרי הספירה – קלדיוס כובש כמעט את כל בריטניה לאחר שהמלכה של מזרח אנגליה Boudicca מנסה להילחם נגד הרומאים (כיום היא מונצחת בפסל מרשים ליד בית הפרלמנט בפינה הנגדית לביג בן).
סקוטלנד לא נכבשה ע״י הרומאים והם בנו חומה בצפון אנגליה שחלקים ממנה עדיין קיימים ובימינו הוכרזו כאתר מורשת של UNESCO.
הרומאים נשארו בבריטניה כ-400 שנה ופתחו מערכת כבישים, מבני ציבור, מערכת משפט והביאו צמחים ובעלי חיים חדשים לאי.
שנת 410 לספירה – ה-Jutes ה-Angles וה-Saxon מצפון אירופה כבשו את בריטניה, הם דברו את הבסיס לאנגלית המודרנית של היום.
600 לספירה – הממלכה האנגלו-סקסונית נוסדה באזור אנגליה והמיסיונרים הנוצרים מגיעים לבריטניה
789 לספירה – הויקינגים מגיעים לבריטניה, מתערבבים עם האוכלוסייה המקומית.
באנגליה שולט המלך אלפרד הגדול מטעם האנגלו סקסונים.
1066 לספירה – ויליאם הדוק של נורמנדי (צפון צרפת) כובש את אנגליה ומכונה מאז ״ויליאם הכובש״, השפה ה״נורמנית צרפתית״ השפיעה על התפתחות האנגלית, כמו כן הוא השפיע רבות על מבנה החברה והמשטר.
ויליאהם שלח אנשים לכל רחבי אנגליה לכתוב אילו אדמות ובעלי חיים שייכים למי ויצר את הספר Domesday Book, אשר נותן תמונה על החברה באנגליה בתקופה שאחרי הכיבוש. ויליאם הכובש הנהיג משטר פיאודלי בו המלך נותן אדמות ללורדים שלו ובתמורה הם מספקים לו חיילים לצבא.
ימי הביניים – תקופה של מלחמות ארוכות בתוך בריטניה, ב 1284 כבשה אנגליה את ווילס. בתקופה הזאת גם המלך האנגלי נלחם מחוץ לבריטניה גם על השליטה בארץ ישראל וגם מלחמה של 116 שנה מול צרפת (נקראה מלחמת 100 השנים).
במהלך ימי הביניים נבנות הרבה טירות ברחבי בריטניה בעיקר לצרכי הגנה
1215 – המלך ג׳ון חותם על המגנה כרטה The Magna Carta שמגבילה את כוחו של המלך ושמה את החוק מעליו. בתקופה הזאת נוצרו גם שני בתי הפרלמנט האנגלי, בית הנבחרים ובית הלורדים. והתפתחה מערכת החוק.
ב 1348 – המגפה השחורה הרגה שליש מהאוכלוסיה באנגליה, בסקוטלנד ובווילס.
1455 – מלחמת אזרחים על המלוכה באנגליה בין בית Lancaster (שושן אדום) לבין בית York (שושן לבן), נקראה מלחמת השושנים.
1485– מלחמת האזרחים מסתיימת עם מותו של המלך ריצ'ארד השלישי (מבית יורק) ונצחונו של Henry Tudor מנהיג בית לנקסטר שהפך למלך הנרי השביעי והתחתן עם אחייניתו של המלך ריצ'ארד השלישי ואחד את שתי המשפחות. וכך התחילה שושלת המלכים מבית טיודור שסמלה שושן אדום ושושן לבן במרכזו. הנרי השביעי ניסה לרכז את הכוח בידיי המלך.
1509-1547 – הנרי השמיני מלך באנגליה והמשיך לרכז את הכוח תחתיו ואף ניתק את הקשר עם הכנסיה הקתולית בשביל שיוכל להתגרש, זאת לאחר שהאפיפיור סירב לתת לו להתגרש. הנרי השמיני הקים את הכנסיה האנגלית (נצרות פרוטסטנטית). אשתו הראשונה Catherine of Aragon ילדה כמה ילדים אבל רק Mary שרדה, כשלא יכלה ללדת עוד הוא התגרש ממנה והתחתן עם Anne Boleyn אשר ילדה את אליזבת, אן הואשמה בבגידה והוצאה להורג במצודת לונדון, אשתו השלישי Jane Seymour ילדה את אדוארד ונפטרה לאחר הלידה, מאשתו הרביעית Anne of Cleves הוא התגרש דיי מהר ואת אשתו החמישית Catherine Howard הוא גם הוציא להורג על בגידה ואשתו השישית Catherine Parr שרדה לאחר מותו.
בנו אדוארד השישי ירש את אביו ומת בן 15, ואז מרי אחותו למחצה הפכה למלכה, בגלל שנאתה לפרוטסטנטים היא נקראה Bloody mary, גם היא נפטרה בגיל צעיר ואחריה מלכה אחותה למחצה אליזבת הראשונה שהייתה פרוטסטנטית והייתה מלכה פופולרית במיוחד כאשר ב-1588 ניצחה את הספרדים שניסו לכבוש את אנגליה ולהחזיר אותה לקטולים.
בתקופת אליזבת הראשונה הייתה פריחה של מסחר וההתישבות הבריטית במזרח אמריקה החלה.
בתקופתה הייתה גם פריחה של משוררים ומחזות, הידוע מכולם הוא ויליאם שייקספיר (1564-1616)
1603 – אליזבת הראשונה הורישה את המלוכה לבן דודה שהיה מלך סקוטלנד ג'יימס השישי שהפך לג׳יימס הראשון במלוכת אנגליה.
ג'יימס מלך על סקוטלנד, אנגליה, ויילס ואירלנד, הוא ידוע בתרגום התנ״ך לאנגלית שידוע כ״גרסאת המלך ג'יימס״ או ״הגרסא המאושרת״, זאת לא הייתה הגרסא הראשונה באנגלית אבל הגרסא שלו המשיכה לשמש את הכנסיה הפרוטסטנטית במשך תקופה ארוכה.
אירלנד בתקופה הזאת נשארה קתולית.
ג'יימס הראשון ובנו צ׳ארלס הראשון לעומת אליזבת הראשונה היו פחות חכמים פוליטית והאמינו שהמלך מונה ע״י האלוהים ולכן הם לא חייבים את אישור הפרלמנט.
1640-1646 צ׳ארלס הראשון ניסה לכפות עוד תפילות וטקסים בכנסיה האנגלית, הסקוטים לא אהבו את הרעיון והצבא הסקוטי התמרד וג'יימס לא הצליח לגייס כסף מהפרלמנט שממנו הוא התעלם בעבר.
מורדים איריים, שרצו להגן על הכנסיה הקתולית, גרמו לפרלמנט האנגלי להשתלט על הצבא האנגלי, צ׳ארלס הראשון נכנס לפרלמנט לבית המחוקקים וניסה לעצור 5 מנהיגים אבל הם הוזהרו ולא היו בפרלמנט מאז לא נכנס אף מלך לבית הנבחרים.
מלחמת אזרחים החלה בין המלך לפרלמנט. אחרי 4 שנים הפרלמנט ניצח והמלך הוצא להורג.
אנגליה הוכרזה כרפובליקה שנקראה Commonwealth ללא מלוכה אלא עם שלטון צבאי כאשר הגנרל אוליבר קרומוול היה המנהיג. הסקוטים לא הסכימו להוצאה להורג של צ'ארלס הראשון והמליכו את בנו צ'ארלס השני כמלך סקוטלנד.
צ'ארלס השני ניסה לכבוש את אנגליה ונכשל וברח מהקרב בתוך עץ אלון לאירופה.
1660 – אחרי מות אוליבר קרומוול לא היה שליט ברור, העם רצה יציבות, והזמין את צ'ארלס השני מהגולה בהולנד לחזור ולמלוך.
1665 – מגפה בלונדון שהרגה אלפים במיוחד באזורים העניים.
1666 – השריפה הגדולה הרסה את רוב לונדון כולל את קתדרלת סנט פול שנבנתה מחדש.
1679 – חוקק החוק Habeas Corpus Act שמבטיח שכל אסיר יש את הזכות לשימוע בבית המשפט.
צ'ארלס השני התעניין במדע ובתקופתו נוסדה ה Royal Society שבתחילתה היו חברים בה אדמונד היילי ואייזיק ניוטון.
1685 – ג'יימס השני (אחיו של צ'ארלס השני) הוכתר למלך והחזיר את הקתולים להיות קצינים בצבא, מה שהיה מנוגד לחוק של הפרלמנט.
1688 – בתו של ג'יימס השני מרי התחתנה עם בן דודה ויליאם ההולנדי, הפרוטסטנטים בקשו מוויליאם לכבוש את אנגליה וכשהוא הגיע לאנגליה הוא לא נתקל בהתנגדות.
ג׳ימס השני הוגלה לצרפת ווילאם הפך לוויליאם השלישי של אנגליה, ווילס ואירלנד (וויליאם השני של סקוטלנד) ויליאם מלך ביחד עם אשתו מרי בתקופה שנראה Glorious Revolution בגלל שלא התקיימו בה מלחמות באנגליה והובטח הכוח של הפרלמנט, המלך לא שלט לבדו ולא יכל לפעול ללא אישור הפרלמנט.
בתקופה הזאת נקבעו חוקים חדשים בפרלמנט (בחירות כל 3 שנים שהפכו אחר כך לפעם ב 7 שנים והיום הם פעם ב 5 שנים) החלו להיווצר מפלגות, וזאת גם תחילתה של העיתונות החופשית.
1690 – ג'יימס השני ניסה לכבוש את אירלנד יחד עם הצבא הצרפתי אבל הוכנע ע״י ויליאם שהשתלט מחדש על אירלנד וחוקק בה חוקים נגד הקתולים. וויליאם הכריח את כלל הסקוטים להישבע לו כמלך והרג את מי שהיסס. חלק מהסקוטים עדיין תמכו בג'יימס ונקראו Jacobites.
1695 – עיתונים היו רשאים להוציא עיתון ללא אישור ממשלתי, הביא לגידול במספר העיתונים.
החל תקופת ה Constitutional Monarchy בה המלוכה נשארה חשובה אך לא יכולה להחליט על שינויים ללא אישור הפרלמנט. אחרי ויליאם השלישי השרים הפכו באופן הדרגתי להיות יותר חשובים מהמלך, אך עדיין רק גברים בעליי רכוש רב יכלו להצביע בבחירות.
רבים עזבו בתקופה את בריטניה ונסעו להתיישב באמריקה ובמקומות נוספים, אבל אחרים הגיעו לבריטניה בינהם ראשוני יהודיי בריטניה מאז ימי הביניים, חזרו והתיישבו בלונדון מ-1656.
1680-1720 הגיעו הרבה מהגרים פרוטסטנטים מצרפת שנקראו Huguenots.
1714 – המלכה אן היורשת של ויליאם ומרי נפטרה ולא השאירה יורשים, הפרלמנט בחר קרוב משפחה הכי קרוב לאן, שהיה גרמני פרוטסטנטי להיות המלך ג'ורג׳ הראשון. ג׳ורג׳ לא דבר אנגלית טובה ולכן הוא הזדקק יותר לשרים והשר הבכיר Robert Walpole הפך להיות ראש הממשלה Prime Minister עד 1742.
1745 – ניסיון נוסף היה להמליך מלך ממשפחת Stuart במקום ג׳ורג׳ השני לא צלח. ה Clans מסקוטלנד שתמכו בצאצאו של המלך ג׳ימס השני (צ'ארלס אדוארד סטיוארט) הפסידו הרבה מכוחם וה Chieftains הפכו להיות בעלי האדמות כי היו מועדפים ע״י מלך אנגליה. הרבה חוות קטנות ( Croft) אוחדו לשטח גדול והרבה סקוטים היגרו לצפון אמריקה.
1760 – הקולניה הבריטית בצפון אמריקה הייתה עשירה ומשגשגת, והמשטר הבריטי רצה להטיל עליה מיסים, האמריקאים אמרו ״no taxation without representation" ורצו לקחת חלק בפרלמנט הבריטי אם הם משלמים מיסים.
הפרלמנט ניסה להגיע לפשרה ולהוריד חלק מהמיסים אך המצב הידרדר וב-1766 פרצו קרבות בין הצדדים והאמריקאים הכריזו עצמאות, הבריטים הכירו בעצמאות האמריקאים ב-1783.
The Enlightenment – התקופה במאה ה-18 בה נולדו והתפתחו רעיונות חדשים בפוליטיקה, פילוסופיה ומדעים, הרבה מהם היו סקוטים. אחד הרעיונות החשובים הוא שלכל אחד יש את הזכות לדעה פוליטית ואמונה דתית משלו והמדינה לא צריכה לנסות לכפות דעה/אמונה על האנשים.
המהפכה התעשייתית – במאה ה-18 וה-19 בריטניה הייתה הראשונה להפוך תעשייתית בקנה מידה גדול, זאת אודות להתפתחות המכונות ומנוע הקיטור. תנאי התעסוקה היו ברמה ירודה והזיהום עקב שימוש בפחם עלה. וזה גם הזמן בו גדלה ההתפשטות הקולוניאלית של בריטניה מעבר לים (אוסטרליה, קנדה, מזרח הודו, דרום אפריקה) התפתח מסחר בכל רחבי העולם שלפעמים גרר קונפליקטים עם מדינות אחרות שהתרחבו לאותם אזורים כמו צרפת.
1810 – נפתח בית הקרי (מאכל הודי) הראשון בלונדון בג׳ורג׳ סטריט.
סחר בעבדים – העבדות לא הייתה חוקית בבריטניה אבל במאה ה 18 העבדות התמסדה בקולוניות הבריטיות והאמריקאיות, ב-1807 נאסר על סחר בעבדים ע״י ספינות בריטיות וב-1833 נאסרה העבדות באימפריה הבריטית ו-2 מיליון סינים והודים החליפו את העבדים.
המלחמה עם צרפת – במהלך המאה ה 18 בריטניה נלחמה מספר פעמים עם צרפת, אחרי המהפכה הצרפתית ב-1789 השלטון הצרפתי החדש הכריז מלחמה על בריטניה ונפוליאון המשיך את המלחמה. הבריטים נצחו את הצי הצרפתי והספרדי בקרב טרפלגר ב-1805 בקרב נהרג הגנרל נלסון, פסל לכבודו ניתן לראות כיום בכיכר טרפלגר וניתן לבקר בספינת המלחמה HMS Victory בפורטסמות׳.
ב 1815 המלחמה עם צרפת הסתיימה בקרב ווטרלו בו ניצח הדיוק של ולינגטון את נפוליאון, ולינגטון שהיה ידוע כ-Iron Duke הפך להיות יותר מאוחר ראש הממשלה.
ב-1801 אירלנד אוחדה עם אנגליה, סקוטלנד ווילס והוקמה United kingdom of Great Britain and Ireland, נוצר הדגל המאוחד Union Flag שמכיל קומבינציה של הדגלים של אנגליה סקוטלנד ואירלנד, ניתן לראות את הצלב של סנט גורג׳ (אנגליה – אדום לבן קוים מאונכים), הצלב של סנט אנדרו (סקוטלנד – קוים אלכסוניים לבנים על רקע כחול) הצלב של סנט פטריק (אירלנד – קוים אלכסוניים אדומים על רקע לבן. הדגל של ווילס (דרגון אדום עם פסים לבן וירוק) לא מופיע בדגל האיחוד כי, כאשר עוצב הדגל, ווילס כבר הייתה מאוחדת עם אנגליה.
התקופה הויקטורינית – ויקטוריה התחילה למלוך ב-1837 בגיל 18 ומלכה 64 שנים עד 1901 (אליזבת השניה עברה את מספר שנות המלוכה של ויקטוריה בספטמבר 2015 אבל עד אז מלכה ויקטוריה את התקופה הארוכה ביותר).
בתקופת ויקטוריה בריטניה הגדילה את כוחה והשפעתה בעולם, מעמד הביניים גדל והחיים של העניים השתפרו עם רפורמות חדשות.
במהלך התקופה הויקטורינית האימפריה הבריטית שלטה בכל הודו, אוסטרליה, חלקים גדולים באפריקה והייתה לאימפריה הגדולה מאז ועד היום (מעריכים שהיו תחת האימפריה 400 מיליון אנשים).
מ-1870 ועד 1914 התישבו מעבר לים 13 מיליון אזרחים בריטים והרבה מהגרים הגיעו לבריטניה ביניהם 120 אלף יהודים מרוסיה ופולין שברחו מהפרעות.
היהודים התישבו בלונדון באזור האיסט אנד (ידוע היום כאזור בריק ליין) וגם בערים מנצ'סטר ולידס.
גם אנשים מרחבי האימפריה, מהודו ואפריקה הגיעו לבריטניה ללמוד, לגור ולעבוד.
במהלך התקופה הויקטוריאנית, המסחר פרח ובוטלו מסי יבוא על מוצרים חשובים כמו חוק התירס שמנע את יבואו וחומרי הגלם הפכו להיות יותר זולים, התעשיה הבריטית גדלה, תנאי העבודה השתפרו ומספר שעות העבודה הוגבל ל-10 שעות.
נבנו בתים יותר טובים לעובדים ותשתיות התחבורה שופרו, קוי רכבת נבנו לאורך האימפריה הבריטית, נבנו גשרים והתעשיה הבריטית הובילה את העולם במאה ה-19, בריטניה יצרה יותר ממחצית מהברזל בעולם, פחם ובגדי כותנה. כמו כן, UK הפכה למרכז פיננסי עולמי עם חברות ביטוח ובנקים.
1851 – The Great Exhibition – התערוכה התקיימה בהייד פארק עם סחורות ומכונות מכל העולם.
1853-1856 מלחמת קרים – בריטניה טורקיה וצרפת נלחמו ביחד ברוסיה.
באירלנד המצב במאה ה-19 היה פחות טוב מאשר בשאר UK, שני שליש מהאוכלוסיה עדיין עסק בחקלאות בשטחים קטנים (בעיקר תפוחי אדמה) באמצע המאה נכשל יבול תפוח האדמה, שהוביל לרעב שהוביל לחולי של מיליון איש, עוד מיליון וחצי עזבו את אירלנד חלקם לארה״ב וחלקם לליברפול, לונדון, מנצסטר וגלזגו.
זכות הצבעה – ב-1832 גדל מספר האנשים שיכלו להצביע אבל עדיין התבסס על בעלות על רכוש.
ב-1867 הייתה עוד רפורמה שהגדילה את כמות האנשים שהיו זכאים להצביע אבל עדיין רב הגברים וכל הנשים לא היו זכאים להצביע.
חוקים חדשים ב-1870 ו-1882 אפשרו לנשים לשמור על משכורתן ורכושן לאחר החתונה.
בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 היו קמפיינים והפגנות לזכויות נשים, התנועה למען זכות הצבעה לנשים נקראה הסופרג'יסטיות suffragettes.
ב 1918 נשים מעל גיל 30 קבלו זכות הצבעה ואת הזכות להיבחר לפרלמנט. חלק בגלל התרומה של הנשים במלחמת העולם הראשונה. ב 1928 נשים קבלו זכות הצבעה מגיל 21 כמו גברים.
1899-1902 מלחמת Boers עם מתיישבים הולנדים בדרום אפריקה גבתה מחיר כבד והייתה סימפטיה של הציבור למתיישבים שהובילה לשאלות האם האימפריה הבריטית יכולה להמשיך כך.
חלקים אחרים של האימפריה התפתחו וקבלו חופש ואוטונומיה מהבריטים, ובחצי השני של המאה ה-20 היה מעבר מאימפריה ל Commonwealth כאשר מדינות קבלו עצמאות.
1914-1918 – מלחמת העולם הראשונה – כל האימפריה הבריטית הייתה מעורבת במלחמה, לדוגמא יותר ממליון הודים נלחמו עבור בריטניה וכ-40 אלף מתוכם נהרגו סה״כ נהרגו יותר מ-2 מיליון בריטים.
בקרב Somme ביולי 1916 ביום הראשון לקרב נהרגו כ-60 אלף בריטים.
המלחמה הסתיימה ב-11 בבוקר ב-11 בנובמבר 1918 בניצחון של בריטניה ובעלות הברית.
1916 – התקוממות באירלנד נגד הבריטים בדאבלין דוכאה, והתחילה מלחמת גורילה באירלנד נגד הצבא הבריטי והמשטרה באירלנד. ב-1921 נחתם הסכם שלום וב-1922 אירלנד חולקה לשתי מדינות, 6 המחוזות בצפון אירלנד שהיו בעיקר פרוטוסטניות נשארו חלק מ-UK והשאר הפכו למדינה החופשית אירלנד שאחר כך הפכה לרפובליקה ב-1949. עדיין חלקים משני הצדדים לא הסכימו לחלוקה ורצו להשאר כמדינה אחת מה שהוביל לשנים של טרור שנקראו ״The Troubles"
1920 – בשנות העשרים המצב הכלכלי בבריטניה השתפר.
1929 – החל המיתון הגדול – רבים היו מחוסרי עבודה בעיקר בתעשיות הכבדות
1936 – החל שידורי טלוויזיה קבועים של ה-BBC (ה-BBC רדיו החל כבר ב 1922).
מלחמת העולם השניה – הוכרזה ב 1939 כשגרמניה פלשה לפולין. צ'רצ'יל הפך לראש הממשלה ב-1940, כשצרפת נפלה הבריטים החליטו על מבצע ימי גדול לחילוץ חיילים בריטים וצרפתים מאדמת צרפת בעזרת מתנדבים בריטים רבים חולצו 300 אלף אנשים מחופיי Dunkirk עם סירות דייג.
עד יולי 1940 בריטניה נלחמה כמעט לבדה מול הנאצים. הגרמנים ניסו לשלוט במרחב האווירי הבריטי אך חיל האויר הבריטי ניצח בקרב שנקרא 'The battle of Britain' רוב המטוסים בחיל האויר הבריטי היו ספיטפייר והוריקן שנבנו בבריטניה.
למרות הניצחון האווירי המפציצים הגרמנים יכלו להמשיך בבליץ The Blitz ולהפציץ את לונדון וערים נוספות בלילות. העיר Coventry כמעט נהרסה לגמרי והרס גדול נגרם לערים האחרות, בעיקר במזרח לונדון.
למרות ההרס הייתה התלכדות של העם הבריטי ורוח לחימה בכל UK – עד היום משתמשים במונח The Blitz spirit כאשר בריטים מתאחדים כתוצאה של מצוקה.
צ'רצ'יל היה בן של פוליטיקאי, חייל ועיתונאי שהפך ב 1900 לחבר פרלמנט מטעם השמרנים, במאי 1940 הפך להיות ראש הממשלה וסירב להיכנע לנאצים והיה למנהיג הרוחני של העם הבריטי בשעתו הקשה. ב-1945 הוא הפסיד בבחירות אבל ניצח בבחירות ב 1951. הוא נשאר חבר פרלמנט עד 1964, ב-1965 נפטר ונקבר בהלוויה מלכותית. ב-2002 נבחר ע״י הציבור לבריטי הדגול ביותר. אמירות מפורסמות שלו הם: ״אין מה להציע לכם מלבד דם, עמל, יזע ודמעות״ ו״מעולם בשדה הקרב לא היו חייבים רבים כל כך הרבה כל כך למעטים כל כך״
ב 2022 המלכה אליזבת השניה בגיל 96 נפתרה ב 8 בספטמבר 2022 בנה הבכור, המלך צ'ארלס השלישי, ירש אותה.
עוד על נושאים הקשורים בהיסטוריה של בריטניה אפשר לקרוא בכתבות הבאות: